Wednesday, September 28, 2011

Ini kerja mereka rupanya.........


Saya petik:

[MK] Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata bahawa kerajaan sedang mencari jalan untuk melupuskan sistem kuota dalam membina kapasiti bumiputera kerana pendekatan itu tidak mencapai tujuan ia diperkenalkan.

Sebaliknya, Najib berkata, kuota ekuiti 30 peratus itu hanya menghalang usahawan bumiputera daripada mempertingkatkan kemampuan mereka.


"Kami mahu menghapuskan kuota
tetapi kami akan menyokong ia (usahawan bumiputera) berkembang.

"Jika kita adakan kuota, mereka akan hanya berpuas hati dengan kejayaan itu dan tidak akan mendapatkan kepakaran bagi menguruskan perniagaan mereka," katanya.


Menjawab soalan daripada hadirin semasa sesi soal-jawab Forum Megatrends Khazanah 2011 di Kuala Lumpur, Najib berkata penetapan kuota "tidak membawa apa-apa makna".


"(Usahawan bumiputera) akan menjual saham-saham mereka apabila harga tinggi dan hanya akan tinggal peratusan kecil daripada jumlah yang diperuntukkan untuk bumiputera (dalam pegangan mereka)," katanya.


Oleh itu, perdana menteri berkata kerajaan akan menggunakan pendekatan berlainan dalam tindakan afirmatif bagi mengesan bumiputera yang cekap, teruji dan boleh berjaya serta menyokong mereka supaya akan lebih berdaya saing.


"Kami telah mengenal pasti lebih daripada 1,000 syarikat melalui Teraju, dan kita akan melihat bagaimana untuk membantu syarikat-syarikat ini menjadi lebih besar dan lebih maju," katanya, merujuk kepada agensi kerajaan yang ditubuhkan bagi menyelia hal-ehwal ekonomi bumiputera.


Katanya, dengan menyokong "bumiputera bijak", bukan sahaja akan memperkembangkan bakat dalam masyarakat itu tetapi juga mengelakkan bantahan daripada rakan-rakan bukan bumiputera mereka.


Najib, yang juga Presiden Umno, berkata sudah tiba masanya kerajaan beralih daripada budaya "mengenali seseorang” (know who) kepada budaya "tahu melakukannya" (know how) dalam masyarakat.


"Tindakan afirmatif akan berasaskan lebih dan lebih lagi pada meritokrasi.


"Pendekatan baru ini diharapkan dapat membina satu kelas baru usahawan bumiputera yang lebih berdaya tahan dan boleh berjaya dalam jangka masa panjang," katanya.
Najib sebelum ini telah mengumumkan hasrat kerajaan untuk meliberalisasikan ekonomi dari kuota berasaskan kaum melalui Model Ekonomi Baru (MEB), tetapi menerima tindak balas negatif daripada kumpulan-kumpulan berkepentingan kaum.

(Dari Blog DCM)


PS:-Ooooooooo,ini kerja mereka rupanya.Tapi tentu sahaja hal ini tidak diambil berat oleh orang Melayu dalam Malaysia,lebih-lebih lagi di Jerantut ni.

Mungkin mereka lebih suka dan bersemangat untuk membuat LAPORAN POLIS tentang Mat Sabu yang membicarakan tentang Komunis dan Bukit Kepong.

Atau mungkin juga tentang HUDUD di Kelantan dan pertikaian antara PAS dengan DAP.

Tapi yang pasti mereka tidak akan ambil kisah pasal HAK mereka yang makin lama makin terhakis oleh tindakan PEMIMPIN yang mereka PILIH sendiri.

Dan mereka juga mungkin tidak akan sedar tentang KOS SARA hidup yang makin lama makin meningkat.

Dan selepas ini mereka terutama sekali kakitangan kerajaan akan terus lena dengar berita kenaikan gaji dalam BAJET yang akan datang.

Hai,selamat lah semuanya.SELAMAT TIDUR DAN TERUS BERMIMPI!!!!!!!!

No comments: