Saturday, August 29, 2009

MASALAH BELUM REDA.........

Rakyat Malaysia masih kurang faham mengenai H1N1

KUALA LUMPUR 29 Ogos — Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendedahkan bahawa kefahaman dan pengetahuan rakyat Malaysia mengenai wabak influenza A(H1N1) dan cara penularannya masih rendah.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata laporan WHO yang diperoleh pada Khamis lepas menunjukkan orang awam masih tidak mengambil serius tentang bahaya penyakit ini, yang sekaligus menyebabkan peningkatan terhadap kes-kes H1N1.

“Sepanjang bulan Mei hingga Ogos, walaupun banyak kempen kesedaran mengenai langkah-langkah membendung Influenza A(H1N1) dilakukan, pengetahuan orang ramai masih rendah, termasuk golongan yang berisiko tinggi.

“Mereka tahu kita mempunyai sistem yang peka dan berupaya menjejaki dan mengesan pesakit H1N1 dengan pantas. Kita boleh mengesan dan merawat mereka dengan cepat,” katanya.

Katanya walaupun kadar kematian di Malaysia agak tinggi, ia masih di dalam lingkungan dan jangkauan WHO. Setakat ini angka kematian di Malaysia masih kekal pada 71 kes.

“Cadangan daripada WHO ini akan dilaksanakan pihak kementerian kerana sesetengah hospital di negara ini mengalami kesesakan ekoran peningkatan mereka yang dirawat di dalam wad akibat H1N1,” katanya.

Sementara itu, Presiden MCA Datuk Ong Tee Keat ketika melancarkan kempen itu menggalakkan orang ramai, terutamanya masyarakat Cina menggunakan sudu hidangan ketika makan, sebagai satu langkah mengawal penularan virus H1N1.

“Adab di meja makan terutamanya masyarakat Cina harus diubah daripada penggunaan kayu penyepit untuk makan dan mengambil makanan kepada menggunakan sudu hidangan,” katanya.

Pada majlis itu, Ong turut menyampaikan pek kebersihan yang mengandungi sabun, pencuci tangan dan poster kepada Pengerusi-pengerusi Perhubungan MCA negeri-negeri.

— BERNAMA


P.S:- Pertamanya,saya pelik pasal membendung H1N1 ni.Negara lain ada juga kurangnya,kita tak ada gaya pun.

Keduanya,Presiden MCA ni cakap pasal budaya makan pulak.Hal awak dgn timbalan tu amacam?

No comments: