Wednesday, February 17, 2010

Hukum mana kamu pakai???????????

3 wanita menjalani hukuman sebat mengikut kaedah syarakPUTRAJAYA 17 Feb. – Di sebalik kontroversi hukuman sebatan ke atas Kartika Sari Dewi Shukarnor, 33, sebenarnya tiga wanita Islam telah selamat menjalani hukuman sebatan mengikut kaedah syarak pada 9 Februari lalu.

Hukuman yang pertama kali dilaksanakan ke atas wanita itu membabitkan antara empat hingga enam sebatan.

Selain itu terdapat empat pesalah lelaki turut dikenakan sebatan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, mereka disabitkan di bawah Seksyen 23(2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 (Persetubuhan Haram) yang dijatuhkan di Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur antara Disember 2009 hingga Januari lalu.

Hukuman tersebut dilaksanakan di Penjara Kajang, manakala pesalah wanita di Penjara Wanita Kajang. – Utusan

P/S :-Kami tak berapa faham tentang hukuman sebatan mengikut syarak ni.Tapi kalau ikut pengetahuan kami,hukuman sebat untuk orang Islam yang BERZINA (KATA LEMBUT ZAMAN MODENNYA,PERSETUBUHAN HARAM!)adalah 100 kali sebatan bagi mereka yang belum berumahtangga.Kenapa sebatan hanya 4 hingga 6 kali sahaja?Undang-undang mana yang diambil?Dalam Filem Arwah Tan Sri P.Ramlee,Semerah Padi kalau tak silap saya,hukuman untuk kesalahan yang sama juga adalah 100 kali sebatan.Jadi SYARAK mana yang diikut????? Kalau ada ustaz-ustaz,tolong bagi pandangan!

No comments: